Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2011 09:58 - Светът осъжда присъдата на Ходорковски
Автор: deinadina Категория: Бизнес   
Прочетен: 2044 Коментари: 5 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg




Светът осъжда присъдата на Ходорковски
Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, Европейският съюз, САЩ, Великобритания, Франция, Германия декларират, че осъждането на бившия руски петролен магнат Ходорковски е "злоупотреба с правната система за неправомерни цели" image Михаил Ходорковски в московския съд Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек заяви, че тежката присъда, произнесена срещу бившия руски петролен магнат Михаил Ходорковски и главния му съдружник Платон Лебедев показва границите на правовата държава в Русия.

"Много съм разочарован. Процесите срещу Михаил Ходорковски бяха решаващия тест за начина, по който правовата държава и правата на човека се третират в днешна Русия", се казва в изявление на Бузек.

Според председателя на ЕП Ходорковски "стана емблематичния символ за всички системни проблеми в съдебната власт" в Русия. Бузек заяви, че Русия "има да измине още много дълъг път" до модернизирането на съдебната си система.

Михаил Ходорковски и главният му съдружник Платон Лебедев бяха осъдени в Москва на по 14 години затвор на второ дело срещу тях.Двамата бяха признати за виновни по обвинения в кражба на 218 милиона тона петрол между 1999 и 2003 г. и в изпирането на 23,5 милиарда долара. При сливането на днешната присъда с тази от първото им дело те ще стоят в затвора до 2017 г.

Държавният департамент на САЩ остро разкритикува осъждането на  Ходорковски и отбеляза, че това е злоупотреба с руската правораздавателна система.

"Оставаме разтревожени от твърденията за сериозно нарушения на правото на справедлив процес и от това, което изглежда е злоупотреба с правната система за неправомерни цели, особено осъждането на Ходорковски и Лебедев на максималното възможно наказание", заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тонър.

Британският министър на външните работи Уилям Хейгизрази "дълбоката си загриженост" от осъждането на Ходорковски и настоя Русия да зачита принципите на правосъдието. "Дълбоко съм загрижен от отражението на аферата Ходорковски върху доверието относно начина, по който се прилага правото в Русия", посочва Хейг в декларация.

Британският първи дипломат подчертава, че Обединеното кралство и международната общност смятат процеса срещу Ходорковски за отстъпление от принципите на правосъдието.

Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън подчерта в своя декларация, че ЕС очаква Москва да зачита международните си ангажименти в областта на човешките права и върховенството на закона.

"Съдебната независимост и правото на всеки гражданин на справедлив процес са от решаващо значение за стратегическото партньорство между ЕС и Русия, а върховенството на закона е крайъгълен камък на партньорството за модернизация", посочва също Аштън.

Франция призова руските власти да вземат предвид безпокойствата, предизвикани от развитието на процеса срещу Ходорковски, който ще обжалва присъдата си от 14 години затвор.

"Процедурата не е завършила, тъй като защитата обяви намерението си да обжалва присъдата. Призоваваме руските власти в пълна степен да вземат предвид безпокойствата, които развитието на този процес породи по отношение на необходимото утвърждаване в Русия на ценностите, които са част от общото ни наследство - върховенство на закона и спазване на основните права и свободи", заяви помощник-говорителката на външното министерство Кристин Фажес.

"Както подчерта самият президент Дмитрий Медведев, укрепването на правовата държава е необходимо условие за успеха на процеса на модернизиране на Русия", добави тя.

Френската позиция е много по-мека от тази на Германия. Канцлерката Ангела Меркел изрази разочарование от присъдата и подчерта, че тя е политически мотивирана.

Преди прочитането на присъдата, която е изложена на 800 страници, руското външно министерство във вторник заяви, че смята за недопустим оказвания от САЩ и Европа натиск по делото срещу бившия шеф на петролната компания "Юкос".

Адвокатите на Ходорковски и Лебедев обжалваха днес присъдите срещу тях от по 13,5 години лишаване от свобода.

"Подадох предварителна жалба, в която се посочват ключови нарушения по време на процеса", заяви пред агенцията адвокат Карина Москаленко.

Касационната жалба ще бъде допълнена, след като защитата получи официалния текст на присъдата - вероятно през януари, и протоколите от съдебните заседания, тъй като липсата им е "ключов момент", каза
Москаленко.



http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3510831



Гласувай:
16



1. crawler - Лицемери
07.01.2011 10:25
Готови са да лъжат само и само да изкарат руснаците лоши. Нищо не казват обаче за милионите заграбени от този престъпник.
цитирай
2. анонимен - Хазарите грабители- право в зат...
07.01.2011 15:21
Хазарите грабители- право в затвора, където им е и мястото! Всички трябва да последват примера на Руското правосъдие!
цитирай
3. sherif - Такива направо ги застрелвам.
08.01.2011 12:57
Такива направо ги застрелвам.
цитирай
4. semtomovi - Госпожо, много е страшно!
10.01.2011 02:53
Много е сташно, когато светът се грижи за някой и за живота му само защото е МИЛИАРДЕР и БОГАТАШ,

а за 100 000-те бедни нещастници, сред които много деца,
и които стават жертва на една фалшива политическа убийствена индустрия в САЩ и в Швеция годишно, на принудителна лоботомия,
за тях на светът въпреки томовете с вестници, списания, сайтове по човешки права,
на светът за това не му и пука!
www.kmr.nu

Както и не му пука че пенсионири в ИЗточна Европа умират без пари за лекарства.
цитирай
5. анонимен - Само
10.01.2011 17:12
очевидецът знае как е било.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deinadina
Категория: Политика
Прочетен: 147444
Постинги: 30
Коментари: 254
Гласове: 1081
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930